9 chyb, které děláte v průběhu čištění své pleti

Čištění pleti je bezesporu nejdůležitějším krokem kosmetické rutiny. Pokud ho neprovádíte důkladně, nebo ho pravidelně přeskakujete, můžete si přivodit nejrůznější kožní problémy, které mohou vyústit v začátek boje s akné. V dnešním článku najdete 9 nejčastějších chyb, kterých se dopouštíte při odličování a čištění své pleti

 

Co se stane, pokud svou pleť špatně vyčistíte? 

Na povrchu pleti se hromadí odumřelé buňky a ztuhlý kožní maz způsobující ucpání pórů. V nich pak vznikají ideální podmínky pro přemnožení bakterií zapřičiňující zánět - v této fázi jste už pouhý krok od vzniku červených a hnisavých boláčků neboli akné. 

Správným čištěním můžete jednoduše předejít zmíněným problémům a připravit pokožku na další fáze kosmetické rutiny jako příjem aktivních látek obsažených v krému a séru. Důkladné odlíčení a čištění pleti je tedy důležité nejen pro ty z Vás, které mají sklony k akné, ale i pro ženy se sušší pletí, která potřebuje výživu a hydrataci jako sůl. 

 

Hloubkový čistič pórů

Gentle Deep Pore Cleanser - Hloubkový čistič pórů

 

Jaké nejčastější chyby děláte při čištění pleti?

 1. Používáte produkty, které nejsou vhodné pro Váš typ pleti

Pro výběr kosmetiky existuje jednoduché pravidlo - aplikované produkty musí dělat dobře Vaší pleti. V opačném případě byste se dočkaly akorát pnutí po opláchnutí naneseného produktu. Tento nepříjemný pocit berte jako znamení toho, že daný produkt není pro Váš typ pleti vhodný a je nutné najít takový, který ji bude vyhovovat. 

Obecně platí, že pro suchou pleť jsou vhodnější produkty na olejové a krémové bázi. Mastná pleť se zase bude cítit svěže po aplikaci gelu nebo pěny. Micelární vody získaly v posledních letech nechvalnou pověst, ale pravdou je, že mnoha ženám vyhovuje tento způsob čištění pleti nejvíce. Vždy se proto řiďte tím, jak Vaše pleť reaguje na konkrétní produkt po jeho aplikaci.

 

2. Oplachujete obličej horkou vodou

Horká voda má tendenci pleť vysušovat a narušovat její ochrannou bariéru, která je pro její správné fungování stěžejní. Teplé vodě by se tedy měly vyhýbat převážně ty z Vás, které mají pleť sušší, ale není dobrá ani pro pleť mastnou.

 

3. Dráždíte pleť nevhodnými kartáčky

Čistící kartáčky mnohdy nadělají víc škody než užitku a to zejména v případě citlivé pleti. Při čištění pleti si bohatě vystačíte s vlastníma rukama

Tip: Pokud se čistícího kartáčku vzdát nechcete, investujte do silikonového, který je pro pleť vhodnější.

 

4. Nevěnujete čištění pleti dostatek času

Dát na vatový tamponek kapku pleťového mléka a otřít s ním pleť nestačí. Pro svou kosmetickou rutinu si vyhraďte dvě minuty ráno a čtyři minuty večer

Budete překvapené ze změn, jaké po pár dnech - při správně vybraných a aplikovaných produktech - uvidíte. 

Večer aplikujte dvoufázové čištění. Pleť je nutné nejen vyčistit, ale také odlíčit. Každé fázi věnujte nejméně šedesát vteřin svého času. 

Naopak ráno si bez problémů vystačíte s šedesáti vteřinami, při kterých stihnete aplikovat buněčnou vodu, hydrataci a SPF faktor

 

5. Produkty ze své rutiny neaplikujete správně

U našich klientek se často setkáváme s tím, že neví, jak produkt správně použít, aby fungoval stoprocentně

Jak je to tedy správně? 

  • Čistící mléko nanášejte vždy na suchou pleť a minutu ho důkladně roztírejte pomocí prstů. Myslete na to, abyste měly dostatečné množství produktu tak, aby se do pleti nevpíjel. Čistící mléko poté opláchněte a postup opakujte. 
  • Čistící pěnivý gel se musí aktivovat vodou - z toho důvodu ho používejte vždy až jako druhý krok čištění pleti. To znamená po mléku, které lépe odstraní makeup a povrchové nečistoty. Gel naneste na vlhký obličej a krouživými pohyby prstů ho nejméně 60 sekund vtírejte do pokožky. Poté produkt důkladně opláchněte.

 

CALMING CLEANSING MILK

Calming Cleansing Milk - Zklidňující čistící pleťové mléko

 

6. Pleť nečistíte dostatečně

Častou chybou v kosmetické rutině je vynechávání ranního čištění. Během spánku se přitom na pleti hromadí pot a maz, který je nutné odstranit, aby mohla pleť vstřebat hydrataci a ochranný faktor v rámci ranní rutiny. 

Na druhou stranu je nutné upozornit na skutečnost, že žádný extrém není dobrý. Z toho důvodu se vyhněte zbytečně častému čištění, které pleti ani v nejmenším neprospívá. Držte se tedy pravidla, že ráno potřebujete 60 sekund a večer 2×60 sekund!

Tip: Pro efektivnější odlíčení a čištění pleti použijte rukavičku ze 100% bavlny.

 

7. Máte pocit, že svou pleť vyčistíte jen produktem, který pění

Ženy trpící na akné svou pleť často přesušují. Přitom i aknózní pleť může být dehydratovaná, a proto je nutné pečovat o ni šetrně. Pokud tedy po smytí produktu cítíte pnutí, pokožka Vás svědí nebo máte pocit, že se musíte okamžitě namazat, pak vězte, že zvolený produkt pro Vás není vůbec vhodný a navíc může zhoršit stav Vašeho akné.

 

8. Svou pleť při osušování drhnete nepřiměřenou silou

K pleti je třeba přistupovat s jemností - to platí nejen při samotném čištění, ale i při osušování. 

Jak správně osušovat svůj obličej? Mějte ručník, který používáte pouze Vy a výhradně na pleť. Ručník měňte za čistý nejméně 1× týdně. Vodu odsávejte postupným poklepáváním ručníku - pleť za žádných okolností nedřete.

 

9. Řídíte se tím, co vyhovuje ostatním a nikoliv Vám samotným

To, že jeden daný produkt funguje Vaší oblíbené blogerce nebo nejlepší kamarádce ještě neznamená, že bude fungovat i Vám samotným

Vždy se řiďte aktuálními potřebami své pleti a vybírejte produkty pro sebe, nikoliv podle druhých. Pokud si s výběrem kosmetiky nevíte rady, obraťte se na nás. V rámci bezplatné online diagnostiky Vám rády sestavíme kosmetickou rutinu na míru.